Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Про  затвердження  Програми  розвитку освіти Цуманської територіальної громади на 2024-2027 роки

Дата: 09.05.2024 11:43
Кількість переглядів: 90

УКРАЇНА

ЦУМАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПРОЄКТ  РІШЕННЯ

Тридцять п`ята сесія                                                            восьмого    скликання

від  №  

 

Про  затвердження  Програми  розвитку

освіти Цуманської територіальної громади
на 2024-2027 роки

 

Керуючись  підпунктом 22  пункту 1  статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», законами України: «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту»,  «Про охорону дитинства» та з метою розвитку якісної, ефективної та доступної системи освіти Цуманської  територіальної громади, що відповідає вимогам громади, запитам особистості та потребам держави, міська рада

ВИРІШИЛА:

      1. Інформацію про виконання Програми розвитку освіти  Цуманської територіальної громади на 2024-2027 роки, затвердженої рішенням Цуманської селищної ради від          .2024 №   , взяти до уваги.

      2. Затвердити Програму розвитку освіти  Цуманської територіальної громади на 2024-2027 роки  (додається).

      3.  Відділу освіти, молоді та спорту Цуманської селищної ради щорічно  у грудні місяці  інформувати  селищну раду про хід виконання Програми розвитку освіти Цуманської територіальної громади на 2024--2027 роки      (далі – Програма).

      4. Відділ фінансів Цуманської селищної ради здійснювати фінансування Програми в  межах коштів, передбачених бюджетом Цуманської територіальної громади на відповідний рік.

      5. Рішення сесії селищної ради від     .2024 №   «Про затвердження Програми розвитку освіти Цуманської територіальної громади  на 2024-2027 роки» визнати таким, що втратило  чинність та зняти з контролю.

      6.  Контроль за виконанням рішення покласти на гуманітарну комісію Цуманської селищної  ради.

 

 

 

 

 

Селищний голова                                                             Анатолій ДОРОШУК     

 

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма

Розвитку освіти Цуманської територіальної громади

На 2024 - 2027 роки

                         Додаток

                                                                                              до рішення  сесії Цуманської селищної ради

від       .2024  №  

 

ЗМІСТ

розвитку освіти   Цуманської територіальної громади на 2024- 2027 роки

2. Перелік умовних позначень, скорочень і термінів

3. Напрями Програми:

І. Освітній менеджмент

 

ВСТУП

1. Паспорт Програми розвитку освіти освіти Цуманської  територіальної громади

ІІ. Зміст освіти

ІІІ. Виховання та дозвілля

   ІV.  Матеріально - технічне забезпечення

 4. Додатки

 

Програма розвитку освіти  Цуманської територіальної громади  на 2024-2027 роки

 

ВСТУП

Україна визнає освіту пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного і культурного розвитку суспільства на законодавчому рівні. Глобальні зміни в інформаційній, комунікативній, професійній та інших сферах сучасного суспільства вимагають коректив змістових, науково-методичних, технологічних аспектів освіти, перегляду попередніх ціннісних пріоритетів, цільових установок, управлінських і педагогічних засобів.

Основна ідея нової школи полягає у тому, щоб перейти від школи знань до школи компетентностей, які включають знання, уміння та ставлення, засновані на ціннісній платформі. Виважена та гнучка освітня політика Цуманської територіальної громади як конкретизація освітньої політики держави на місцевому рівні може успішно реалізовуватися через стратегічні напрямки розвитку галузі освіти, у межах яких опрацьовуються основні стратегічні проєкти, які своєю спрямованістю і змістом відповідають сучасним тенденціям та вимогам змісту освіти, підвищенню її якості і престижу, запровадженню особистісно-орієнтованих технологій навчання і виховання. Оновлюється роль педагога, який створює умови для саморозвитку і самонавчання дітей, висококваліфікованого фахівця, який володіє значним арсеналом інноваційних технологій організації освітнього процесу.

Метою реалізації стратегічних освітніх проєктів є створення нового освітнього середовища через оновлення системи дошкільної, загальної середньої, позашкільної,  та  інших складників освіти відповідно до потреб та запитів громади щодо доступної якісної освіти, яка забезпечує повноцінний розвиток кожної дитини і її успішну інтеграцію в українське суспільство та європейський простір; задоволення потреб суб’єктів освітнього простору, споживачів освітніх послуг, вирівнювання можливостей доступу до якісної освіти, стимулювання освітнього розвитку особистості впродовж життя, розвитку наукової фундаментальності та практичної спрямованості функціонування освітньої системи громади через завдання та заходи основних стратегічних проєктів.

В основу Програми розвитку освіти Цуманської територіальної громади  на 2024-2027 роки взято Конституцію України, Закони України: «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту»,  Концепцію Нової української школи, Державні стандарти:дошкільної, початкової, базової середньої, повної загальної середньої освіти.

Програма визначає основні напрямки, пріоритети, завдання  розвитку освіти громади на 2024-2027 роки, конкретизує механізми, основні заходи реалізації, терміни, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення виконання Програми. Програма є продовженням «Стратегії розвитку освіти  Цуманської  територіальної громади на 2024 -2027 роки» і є комплексом взаємопов’язаних проєктів із визначенням шляхів їх реалізації та джерел фінансування.

 

 

1. Загальні положення


1.1. Програма розвитку освіти Цуманської територіальної громади  на 2024-2027 роки (надалі – Програма) визначає концептуально головну мету і завдання розвитку освіти, конкретизує шляхи, механізми, терміни та перелік основних заходів з реалізації стратегічних завдань, їх виконавців, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення реалізації Програми. Ця Програма має відкритий характер і може доповнюватися (змінюватися) в установленому чинним законодавством порядку у разі, якщо у період реалізації Програми відбуватимуться зміни в законодавстві України про освіту, державній освітній політиці, у реальній соціально-економічній ситуації в регіоні, що вимагатимуть відповідного безпосереднього реагування системи освіти громади.

 

2. Мета та напрями Програми

2.1. Метою Програми є створення оптимальних умов для розвитку освітньої галузі відповідно до потреб та запитів громади згідно із сучасними вимогами суспільства, міжнародними критеріями та реаліями часу.

2.2. Напрями Програми (додаток до цієї Програми).

2.2.1. Освітній менеджмент.

2.2.2. Зміст освіти.

2.2.3. Виховання та дозвілля.

2.2.4. Матеріально-технічне забезпечення.

 

3. Завдання Програми


3.1. Досягнення ефективної моделі управління якістю освіти у громаді шляхом розбудови системного моніторингу стану та результатів функціонування і розвитку системи освіти на всіх рівнях, прийняття ефективних управлінських рішень за результатами реалізації Програми.

3.2. Пошук і реалізація сучасних ефективних моделей виховання, спрямованих на формування системи цінностей особистості, адекватних актуальних завдань розбудови суспільства в Україні та її інтеграції в європейський простір та світове співтовариство, виховання свідомого громадянина держави Україна.
3.3. Подальший структурний і якісний розвиток мережі закладів освіти усіх типів з одночасним розвитком ресурсного забезпечення, умов доступності здобуття якісної освіти, збагачення освітнього середовища.

3.4. Забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей з особливими освітніми потребами.

3.5. Використання ресурсів усіх складників освіти для розширення можливостей вибору індивідуальних освітніх траєкторій та розвитку творчого потенціалу особистості.

3.6. Формування здоров’язберігаючого та безпечного освітнього середовища, що враховує адаптаційні резерви здобувачів освіти і забезпечує збереження їх психічного, фізичного здоров’я і духовно-морального розвитку.

3.7. Підвищення соціального статусу і професіоналізму педагогічних працівників.

 

4. Умови реалізації Програми


4.1. Розвиток сучасного ресурсного забезпечення закладів освіти, зокрема матеріально-технічного, навчально-методичного, інформаційно-комунікаційного оснащення.
4.2. Побудова освітнього простору громади на ідеології формування
компетентностей та створення комфортних соціально-психологічних умов діяльності для всіх учасників освітнього процесу.

4.3. Мотивація та фінансова підтримка успішного професійного розвитку педагогічних працівників у галузі освіти.

 

5. Очікувані результати

 

5.1. Забезпечення відповідності якості освітнього процесу до вимог державних стандартів, задоволення очікувань усіх учасників освітнього процесу якістю наданих послуг.

5.2. Забезпечення розвивального, інноваційного характеру освіти, підвищення якості результатів навчальних досягнень випускників та їх конкурентоспроможності.

5.3. Створення соціально сприятливих умов для здобуття освіти за потребою усіх категорій населення громади.

5.4. Розвиток сучасного ресурсного забезпечення (навчально-методичного, матеріально-технічного, інформаційно-комунікаційного, кадрового) закладів освіти.

6. Відповідальні за реалізацію Програми

 

6.1. Відділ освіти, молоді та спорту Цуманської селищної ради.

6.2. Заклади та установи освіти громади.

7. Фінансове забезпечення Програми


7.1. Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Цуманської територіальної громади, а також інших джерел на заборонених чинним законодавством (державного бюджету України та обласного бюджету, грантових коштів тощо).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Паспорт Програми розвитку освіти Цуманської

територіальної  громади на 2024-2027 роки

 

 

1.

Повна назва Програми

Програма розвитку освіти Цуманської територіальної громади на 2024-2027 роки (далі - Програма)

2.

Головний розробник програми

Відділ освіти, молоді та спорту Цуманської селищної ради

3.

Замовник програми

Цуманська селищна рада рада

4.

Учасники програми

Заклади та установи освіти громади

5.

Термін реалізації програми

2024- 2027 роки

6.

Загальний обсяг фінансованих ресурсів, необхідних для реалізації програми

 

У межах  коштів, передбачених на  галузь на відповідний  бюджетний  період.

Інші джерела, не заборонені чинним законодавством

7.

Контроль за виконанням програми

 

 

Комісія з гуманітарних питань

7.

Мета програми

Створення оптимальних умов для розвитку освітньої галузі відповідно до потреб та запитів громади згідно із сучасними вимогами суспільства, міжнародними критеріями та реаліями часу

8.

Перелік напрямів, які будуть реалізовані в межах цієї програми

І. Освітній менеджмент.

ІІ. Зміст освіти: дошкільна, загальна середня, позашкільна.  

ІІІ. Виховання та дозвілля.

ІV. Матеріально-технічне забезпечення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

НАПРЯМИ ПРОГРАМИ
розвитку освіти Цуманської територіальної громади

на 2024 – 2027 роки

 

І. Освітній менеджмент

Мета:  Забезпечення ефективного управління системою освіти громади.

Основні завдання:

- створення необхідних  умов для існування цілісної системи управління;

- дотримання законодавства у галузі освіти;

- створення рівних умов для громадян у здобутті освіти;

- дотримання державних вимог щодо змісту, рівня й обсягу освіти;

- ефективне функціонування системи освіти в умовах тісної співпраці з громадами, розвиток ринку інтелектуальних ресурсів і освітніх послуг.

Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Підтримка інноваційного простору розвитку освіти.

2. Збільшення видатків на галузь освіти.

3. Розбудова системи державно-громадського управління у  закладах освіти (піклувальні ради, шкільні ради).

4. Співпраця з громадськістю, відкритість та готовність до діалогу.

5. Встановлення зворотнього зв’язку  з громадськістю через анкетування, запровадження «гарячої лінії»,  створення сайтів закладів, офіційних сторінок у соціальних мережах тощо.

6. Налагодження співпраці з владними структурами, державними інституціями.
7
. Досвід співпраці з освітніми організаціями, фондами, асоціаціями та громадськими   організаціями.

8. Підтримка соціального статусу педагогів через забезпечення доплат, надбавок, премій як державного так і місцевого значення.

9. Створення Асоціації керівників закладів і установ освіти громади.

10. Запровадження контракної системи призначення на посаду керівників закладів та установ освіти.

1. Відсутність єдиного електронного документообігу між всіма управлінськими ланками.

2. Недостатня компетентність усіх управлінських ланок у питаннях автономної діяльності закладів загальної   середньої освіти.

3. Недостатність юридичних знань управлінських кадрів у процесах формування проєктів та рішень.

4. Недостатній рівень ІТ-знань у окремих керівників закладів і установ освіти.

5. Недостатня поінформованість громади щодо процесів, які відбуваються в освітніх закладах.

6. Недостатність ринку освітніх послуг та інтелектуальних ресурсів.

7. Низька педагогічна спроможність суспільства.

8. Відсутність закладів освіти альтернативних форм власності.

                                                               

 

 

 

                                                                 Основні заходи

№   

п/п

 

 

Зміст заходу

 

Термін викона­ння

 

 

Виконавці

1.

 Навчання керівних кадрів.

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

2.

Навчання керівників закладів освіти з питань вивчення ефективних моделей управлінської діяльності

2024-2027 роки

Відділ освіти, молоді та спорту
 

3.

Напрацювання показників для проведення щорічного моніторингу якості управлінської діяльності керівників

2024-2027

Відділ освіти,  молоді та спорту

4.

Оновлення сайтів Відділу освіти, молоді та спорту, закладів та установ освіти

2024

 Відділ освіти,молоді та спорту

5.

Запровадження електронного документообігу між відділом освіти молоді та спорту  і закладами освіти

2024-2027

Відділ освіти. молоді та спорту
 

6.

Розробка Положення про фахові методичні об'єднання на рівні територіальної громади та запровадження доплати керівникам фахових методичних об′єднань на рівні територіальної громади  за якісну та результативну роботу

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

7.

Забезпечення якісного консультаційного супроводу педагогічних працівників громади (курси, навчання, тренінги, майстер-класи тощо)

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту
 

8.

Напрацювання навчальних програм, моніторингових та олімпіадних завдань    

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

9.

Запровадження освітянської відзнаки. Відзначення працівників галузі з нагоди професійного свята «День працівників освіти»

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

 

Очікувані результати

  • Вдосконалення  системи управління якістю освіти та розвитку закладів і установ освіти громади.
  • Підвищення рівня управлінських компетентностей керівних кадрів, юридичних, менеджерських.
  • Створення дієвої системи моніторингу управлінської діяльності керівних кадрів закладів освіти в межах, передбачених законодавством в галузі освіти.
  • Підвищення рівня якості  консультативних послуг.

 

ІІ. Зміст освіти

 

Мета:  розвиток системи дошкільної, загальної середньої, позашкільної  освіти відповідно до потреб та запитів громади щодо доступної якісної освіти.

Основні завдання:

- забезпечення права дитини на доступність здобуття якісної дошкільної освіти;

- створення умов в закладах загальної середньої освіти для забезпечення рівного доступу учнівської молоді до здобуття допрофільної, профільної, підвищення конкурентоспроможності майбутніх випускників;

-підвищення якості надання освітніх послуг, створення умов для самореалізації, підвищення професійного та загальнокультурного рівня, фахової майстерності педагогічних працівників; забезпечення їх економічних і соціальних гарантій;

- надання системної підтримки талановитим учням, створення умов для їх самореалізації;

- підвищення рівня екологічної свідомості та формування активної позиції щодо побудови безпечного екологічно чистого середовища;

-

Сильні сторони

Слабкі сторони

1.Функціонує 9 дошкільних, 11 закладів загальної середньої та 1 заклад позашкільної освіти.

2. Впроваджено інклюзивне навчання у

закладах дошкільної та загальної середньої освіти.

3.Створено відповідне освітнє середовище у рамках НУШ для учнів 1-4 класів, 5-6 класів.
4.Створено електронну реєстрацію дітей у дошкільних закладах освіти.

5.Створений електронний реєстр обліку дітей шкільного віку та учнів.

6.Укладено договір з Ківерцівським  «Інклюзивно-ресурсним центром».

7. Створений клас безпеки в Башликівському ліцеї.

8.Забезпечено роботу програми «Обдарована молодь».

9.Реалізовуються освітні проекти «Інтелект України»,  «Розвивальне навчання», «STEM-освіта».

10.Запроваджено освітній проєкт у закладах дошкільної та загальної середньої освіти «LEGO-Foundation»

 

1.Частина вчителів не на достатньому рівні володіє навичками робіт на освітніх платформах .

 

2.Невідповідність матеріально-технічної бази вимогам сучасної освіти.

 3.Недостатнє використання сучасних методів і форм організації освітнього процесу, що впливає на мотивацію учнів до навчання.

4.Недостатність технічних ресурсів для дистанційного навчання.

5.Відсутність у частини учнів ресурсного забезпечення для дистанційного навчання.

 6.Збільшення розриву обізнаності у сучасних технологіях між учителем та учнем.

7.Відсутність мотивації до особистісного зростання вчителя.

8.Відсутність тренінгів, курсів і майстер-класів для педагогів з ораторської майстерності, емоційного вигорання, конфліктології в режимі офлайн.

11.Старіння педагогічних кадрів.

12.Неоднакова зацікавленість батьків освітнім процесом.

13.Недостатня популяризація профілактики захворювань та низька санітарна культура населення.

 

 

 

           

Основні заходи

з/п

Зміст заходів

Термін викона­ння

Виконавці

 

 

Дошкільна освіта

 

 

1.

Створення  умов для навчання та виховання дітей з особливими потребами

2024-2027

 Відділ освіти. молоді та спорту

 

2.

Облаштування  територій дошкільних закладів сучасними спортивними та ігровими майданчиками

2024-2027

Відділ освіти,молоді та спорту

 

3.

Відзначення  кращих вихователів  до  Дня дошкільника

2024-2027

Відділ освіти. молоді та спорту

 

4

Забезпечення сучасним корекційно-відновлювальним обладнанням  ЗДО, навчально-методичним забезпеченням  професійної діяльності педагогів, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

5.

Проведення дитячих творчих конкурсів, вистав, концертів, змагань за участю обдарованих дошкільників .

 

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту, керівники  ЗДО

 

6.

Налагодження міжрегіонального співробітництва з метою обміну та поширення педагогічного досвіду

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту.керівники ЗДО

 

 

Загальна середня освіта

 

 

 

7.

Розробка та затвердження
стратегії розвитку ЗЗСО

 

2024

 

 

 

Відділ освіти, молоді та спорту

 

8.

Реорганізація мережі закладів загальної середньої освіти згідно із ЗУ «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»

2024 - 2027

Відділ освіти. молоді та спорту

 

9.

Запровадження  системи стимулювання творчо працюючих  педагогів (Додаток 1)

2024-2027

 

Відділ освіти, молоді та спорту

 

10.

 Залучення викладачів закладів вищої освіти для проведення лекцій, навчальних тренінгів, майстер-класів, семінарів для учнів

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

11.

Проведення  конкурсів - оглядів авторських посібників та методичних розробок з питань роботи з обдарованою учнівською молоддю

 

2024-2027

Відділ освіти , молоді та спорту

 

12.

Організація  роботи  закладів освіти  з  підготовки  учнівської молоді до участі в районних,  обласних та Всеукраїнських олімпіадах

 

2024-2027

 Відділ освіти,  молоді та спорту

 

13.

 

 

 

Забезпечення  участі учнівських  команд у обласних, Всеукраїнських, Міжнародних предметних олімпіадах, конкурсах, турнірах.

 

     2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

14.

Організація і проведення урочистих зустрічей переможців  всеукраїнських учнівських турнірів та конкурсів, ІІІ, ІV етапу всеукраїнських олімпіад з базових  предметів, з представниками органів місцевого самоврядування

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

 

15.

Запровадження обміну делегаціями обдарованої учнівської молоді, дитячих та молодіжних творчих колективів освітніх закладів громади з делегаціями інших областей країни та закордонними партнерами

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту, керівники закладів освіти

 

16.

Забезпечення інформування населення з питань екологічної грамотності (соціальна реклама, публікації у засобах масової інформації). Забезпечення співпраці з молодіжними екологічними громадськими організаціями

2024-2027

Відділ освіти. молоді та спорту

 

17.

Розробка серії матеріалів (соціальна реклама, публікації у ЗМІ, пам’ятки) на актуальні теми сьогодення

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

18.

Розвиток  інформаційно-освітнього середовища в закладах освіти громади: участь в проєктах «Єдина школа», «Моя школа», GOOGLE SUITE та інших, які дають можливість реалізовувати дистанційну освіту в різних її формах

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

 

Позашкільна освіта

 

 

 

19.

 

Формування штатного розпису та мережі гуртків, клубів, секцій відповідно до запитів та потреб дітей (громади)

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

 

20.

Забезпечення навчальними, наочними посібниками та технічними засобами навчання відповідно до освітніх та навчальних програм

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту  керівники ЗПО

 

 

21.

Обладнання  
навчальних майстерень,
кабінетів відповідно
 до мережі

 

 

2024-2027

 

 

Відділ освіти, молоді та спорту, керівники ЗПО

 

22.

Забезпечення кадрами, створення належних умов професійного розвитку та праці

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту,  керівники ЗПО

 

23.

Удосконалення та розробка освітніх та навчальних програм за модернізованим змістом  мережі гуртків, груп

2024-2027

Керівники ЗПО

 

 

24.

Запровадження системи стимулювання керівників гуртків закладів позашкільної освіти шляхом виплати надбавок, премій за ефективну роботу

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту,

керівники

ЗПО

 

25.

Забезпечення участі у грантових проєктах з метою залучення додаткових джерел фінансування

2024-2027

Відділ освіти молоді та спорту,

керівники

ЗПО

 

26.

Сприяння формуванню гармонійної особистості молодої людини, створення здоров’язберігаючого  середовища у  закладах  освіти.  Організація та проведення просвітницьких заходів з питань пропаганди здорового способу життя

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

 

                 
  • .

Сильні сторони

Слабкі сторони

1.Організація та проведення загальноселищних та сільських заходів для розваг та дозвілля дітей і молоді.

2.Участь у загальноселищних та сільських урочистостях національно-патріотичного спрямування.

3.Налагодження співпраці з правоохоронними органами з профілактики правопорушень, соціальними службами та службою у справах дітей.

4.Зниження рівня дитячої злочинності.

5.Вихованці закладів позашкільної освіти постійні призери обласних, Всеукраїнських конкурсів, змагань, турнірів.

6.Створення належних умов для освітнього процесу та покращення матеріально-технічної бази ЗПО.

7.Організація та проведення  фестивалю обдарованості «Сузір'я талантів».

8.Запровадження у всіх ЗЗСО різних форм учнівського самоврядування.

 

9.Запровадження нового формату проведення ярмарок професій.

10. Щорічне проведення  етапу

Всеукраїнської військово-патріотичної дитячо-юнацької гри «Сокіл» (Джура).

11.Фінансова підтримка мистецьких колективів, команд, спортсменів у змаганнях, турнірах, конкурсах, фестивалях.

12. Участь освітніх закладів в інтелектуальних, творчих, мистецьких программах, проєктах, конкурсах, фестивалях.

1.Відсутність належних умов   (приміщення та територія) ЦНТТУМ  для  організації роботи гуртків.

2.Брак молодих креативних педагогів.

3.Недостатність сучасних гуртків у позашкіллі.

4.Відсутність сучасних спортивних комплексів комунальної власності для занять спорт

5.Недостатня комп'ютеризация та матеріально-технічна база ЗПО.

 

 

 

Основні заходи

№   

№  

п/п

 

 

Зміст заходу

 

Термін виконання

 

Виконавці

1.

 Забезпечення співпраці закладів загальної середньої та позашкільної освіти з громадськими організаціями щодо змістовного дозвілля дітей.

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту,
 та ЗПО

 

2.

Забезпечення участі вихованців  закладів у районних, обласних, Всеукраїнських, Міжнародних  конкурсах та фестивалях.

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту,
керівники  ЗПО

 

3.

Проведення сесій для слухачів МАН України із залученням наукових працівників закладів вищої освіти.

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

4.

Організація співпраці з культурно-мистецькими закладами та організаціями, науковими установами

2024-2027

Відділ освіти , молоді та спорту,

керівники

ЗПО

5.

Організація та проведення майстер-класів, практикумів, творчих звітів, конференцій під керівництвом відомих художників, народних майстрів тощо

2024-2027

Відділ освіти молоді та спорту,

керівники

ЗПО

6.

Організація та проведення тематичних концертів, фестивалів, виставок, звітів творчих колективів та змагань різних напрямків

2024-2027

Відділ освіти , молоді та спорту,

керівники

ЗПО

7.

Проведення фестивалю «Сузір`я талантів» дитячих колективів та окремих виконавців художньої самодіяльності з жанрами: музичний, вокально-хоровий, театральний, хореографічний, естетичний, образотворчий, художнього читання.

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту, ЗПО

8.

Організація  та проведення активного дозвілля дітей з особливими освітніми потребами

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту,ЗПО

9.

Забезпечення проведення заходів з профілактики булінгу

 

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

10.

Організація роботи «Школи місцевого самоврядування учнівської молоді»

2025

Відділ освіти , молоді та спорту

11.

Залучення військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО та ООС до проведення навчальних занять у закладах загальної середньої освіти із військової підготовки

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту,ЗПО

12.

 

Залучення учнівської молоді до впорядкування меморіальних комплексів, могил загиблих воїнів та організації заходів щодо відзначення історичних подій

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

13.

Вивчення і поширення в закладах освіти досвіду організації та проведення народних свят, обрядів

2024-2027

Відділ освіти. молоді та спорту

14.

Сприяння участі:

 у міському етапі Всеукраїнського конкурсу дитячих малюнків «Податки очима дітей»; конкурсу дитячого малюнку «Національний банк майбутнього»; Всеукраїнського конкурсу дитячих малюнків «Малюю планету – малюю майбутнє»;

у Новорічному вернісажі;

у Великодньому фестивалі

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту, керівники ЗПО

15.

Здійснення заходів, спрямованих на формування у дітей, учнівської молоді поваги до Конституції України та державної символіки: конкурс знавців Конституції і Права України

2024-2027

Відділ освіти. молоді та спорту, керівники ЗПО

 

результати

  • підвищення загального рівня культури, патріотизму, популяризація здорового способу життя серед молоді;
  • розвиток національного виховання молоді, популяризації цінностей духовної спадщини та історичного краєзнавства;
  • збільшення  кількості  учнів - учасників національно - патріотичних  конкурсів;        
  • підвищення рівня естетичного та патріотичного виховання дітей;
  • поглиблення міжнародного співробітництва з питань виховання та дозвілля;
  • підвищення рівня обізнаності учнів про стан забруднення навколишнього середовища, сортування і повторного використання сміття та рівня екологічної культури громади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV. Матеріально–технічне забезпечення

Мета: приведення матеріально-технічної бази та навчальне оснащення  закладів освіти до сучасних стандартів організації освітнього середовища.

Основні завдання:

  • розвиток сучасного інформаційно-комунікаційного, матеріально-технічного оснащення освітнього процесу в закладах і установах освіти громади.

Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Для покращення матеріально-технічної бази закладів освіти за 2023-2024 н.р.  профінансовано: за електроенергію 1181935 грн,  за водопостачання та водовідведення  71332 грн,  за матеріали  для ремонту та миючих засобів 1452978 грн,  за продукти харчування 1147055 грн,  проплачено  відрядження  педагогам 117300 грн,  за медичні препарати 15294 грн, за брикет 4220343 грн,   зарплата  техперсоналу  16799564 грн,  освітня субвенція 77623940.Профінансовано послуги  на освіту 1607873, з них за документи про освіту – 40310 грн, за   встановлення тривожних кнопок – 16360 грн,  за   послуги Інтернету – 85800 грн,  послуги по дератизації - 24000 грн,  за заміри опору ізоляції – 44387 грн,  за виготовлення технічної  документації для Цуманського ліцею – 61450 грн,  за технічний огляд шкільних автобусів – 5206 грн,  за  котли для Городищенського та Сильненського ліцеїв - 140331 грн,  за послуги за сигналізацію - 28096 грн. , за атестати про закінчення закладу освіти – 19317 грн,  за технічну документацію  для Липненського ліцею – 90387 грн,  за  ремонт  ремонт шкільних автобусів – 108675 грн за курс школа – 20900 грн,   за перезадядку вогнегасників – 40000 грн.  За  проект  на підвальне приміщення – 200000 грн,  за підвіз підручників -  891152 грн,  за заправку  катриджів – 5142 грн,  проплата за атестацію робочих місць -22220 грн.

 

1.Недостатній рівень компютеризації закладів освіти.

2.Застаріле обладнання та інвентар у майстернях, харчоблоках, спортзалах, профільних навчальних кабінетах.

3.Потребує завершення заміна віконних блоків та вхідних дверей у більшості закладів освіти.

4.Потребує завершення облаштування системами вентиляції приміщення харчоблоків  ЗДО та ЗЗСО.

5.Недостатня кількість ігрових та спортивних майданчиків.

6.Відсутність сучасного благоустрою території (тротуарна плитка, газони) та спортивних полів закладів освіти.

7.Потребують капітального ремонту спортивні зали у закладах освіти.

8.Потребує нового приміщення  Грем'яченський ліцей ..

9.Неналежний стан інженерних мереж, спортивних  майданчиків.

10. Не всі заклади облаштовані пожежною сигналізацією.

11.Низький рівень доступності приміщень ЗЗСО для людей з особливими потребами.

12.Потребує встановлення швидкісної мережі Інтернет у всіх навчальних приміщеннях закладів освіти (не менше 300 Мб/с).

 

 

 

Основні заходи

п/п

 

Зміст заходу

 

Термін виконання

 

Виконавці

1.

Технічне забезпечення дистанційного навчання у ЗЗСО, придбання засобів інформатизації, удосконалення локальних мереж закладів та установ освіти

2024-2024

 Відділ освіти молоді та спорту,
керівники ЗЗСО

2.

 Облаштувати ресурсну кімнату в Цуманському ліцеї з метою належного проведення корекційних занять з дітьми з особливими освітніми потребами

2022-2024

Відділ освіти, молоді та спорту
 

3.

Облаштування підлоги  в укритті Цуманського ліцею 200 м2

2024

Відділ освіти, молоді та спорту
 

4.

Укомплектувати пожежні щити закладів освіти інструментами та інвентарем згідно правил та норм пожежної безпеки

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту

5.

 Провести косметичний ремонт  трьох групових приміщень ЗДО «Сонечко» селища Цумань , у яких проживали внутрішньо переміщені особи  

2024

Відділ освіти, молоді та спорту

6.

Встановлення камер відеоспостереження у всіх закладах освіти

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту, керівники  закладів освіти

7.

Капітальний ремонт дахів:  Цуманського ліцею, ЗДО «Сонечко» селища Цумань

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту, керівники  закладів освіти

8.

Поновлення навчально-матеріальної бази з фізичної культури у ЗЗСО

2024-2027

Відділ  освіти , молоді та спорту

9.

Проведення поточних ремонтів  у закладах освіти

2024-2027

 Відділ освіти, молоді та спорту

10.

Поновлення навчальної бази профільних кабінетів у ЗЗСО

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

11.

Облаштування безперешкодного середовища для дітей з особливими освітніми потребами (пандуси, ліфти, туалетні кабінки)

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

12.

Забезпечення комп’ютерною технікою закладів освіти громади

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту, керівники закладів

13.

Забезпечити заклади освіти медикаментами та деззасобами

2024-2027

Відділ освіти, молоді та спорту

14.

Створити  класи  безпеки  в Цуманському, Карпилівському, Берестянському ліцеях.

2024-2027

Керівники закладів освіти

 

Очікувані результати:

  • зменшення витрат бюджетних коштів за спожиті енергоносії, оплату праці (за рахунок заміни застарілого енергоємного технологічного обладнання, заміни віконних блоків, дверей);
  • створення безпечних умов навчання, виховання та життєдіяльності у закладах освіти;
  • поліпшення умов експлуатації та збереження будівель і споруд закладів освіти, забезпечення санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та естетичних вимог до утримання будівель, споруд та прилеглих до них територій;
  • створення належних умов перебування для дітей з особливими освітніми потребами у закладах освіти;
  • покращення навчально-матеріальної бази (обладнання фізичного, хімічного, біологічного кабінетів) у профільних класах;
  • забезпечення розбудови Нової української школи, зокрема створення належної матеріально-технічної бази;
  • розробка заходів щодо популяризації сортування та утилізації сміття.
    Покращення санітарного стану  закладів освіти та прилеглої території.

 

 

 

 

 

Секретар селищної ради                                                                Тетяна   ЯНУЛЬ

 

                                                                                                                               Додаток 1

                                                                                                              до Програми

 

      •  

про  стимулювання талановитих учнів (вихованців)

за  результатами  конкурсів,  змагань, олімпіад, МАН, участі у інноваційних проєктах та педагогічних працівників за результатами участі у конкурсах фахової майстерності, інноваційних проєктах. 

 

І. Загальні засади

 

  1. Це Положення визначає порядок стимулювання талановитих учнів (вихованців)  та педагогічних працівників за  результатами навчальної та педагогічної діяльності, конкурсів, змагань, олімпіад, МАН, участі у інноваційних проєктах, у яких учні (вихованці) та педагоги громади беруть участь на  добровільних засадах.
  2. Творчі конкурсні заходи проводяться щорічно згідно з  планами МОН України, управління  освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації, відділом освіти. молоді та спорту Цуманської селищної  ради, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, планом проведення Всеукраїнських та  Міжнародних конкурсів, змагань, педагогічних  експериментів обласного та Всеукраїнського рівнів.
  3. Рішення про виявлення та відзначення переможців здійснюється за  результатами участі у  творчих заходах та приймається у відділі освіти, молоді та спорту  і  затверджується  розпорядженням Цуманського селищного голови.

                                                                               

      • Мета та завдання

 

  1. Виявлення, виховання та  підтримка обдарованої  молоді, стимулювання творчо працюючих педагогічних працівників.
  2. Підтримка інноваційних розробок та  технологій педагогічних працівників.
  3. Збереження і розвиток  інтелектуального потенціалу України, підтримка творчо обдарованої  молоді та  творчої праці педагогічних працівників.
  4. Активізація процесу модернізації змісту освіти, впровадження в освітній процес інноваційних, прогресивних, розвивальних технологій навчання та виховання дітей.
  5. Визначення  та  стимулювання кращих учнів, вихованців, педагогічних працівників за  результатами творчих конкурсів  та  діяльності  за навчальний  рік.
  6. Створення позитивного  іміджу  закладів освіти громади серед громадського  загалу.
  7. Створення сприятливих  умов  для реалізації здібностей творчої  молоді  та  педагогів  громади.
  8. Матеріальне стимулювання  учнів-призерів  районних. обласних, Всеукраїнських  змагань та інших творчих заходів.
      •  
      • Умови стимулювання

 

  1. Відзнаками відділу освіти, молоді та спорту Цуманської селищної ради нагороджуються  учні (вихованці)- переможці та  педагогічні працівники учні (вихованці) яких стали переможцями районних, обласних, Всеукраїнських та   інших творчих заходів.
  2. Грошовою премією нагороджуються  учні (вихованці ) - переможці та  призери районних, обласних, Всеукраїнських, міжнародних  змагань, конкурсів, МАН та інших творчих заходів згідно з кошторисом.

3. Грошовою премією нагороджуються  вчителі-переможці   районного,   обласного,                                                                                                Всеукраїнського  конкурсу «Учитель року» згідно з кошторисом.

4. Грошовою премією нагороджуються педагогічні працівники вчителі-переможці  районного,   обласного, Всеукраїнського етапів конкурсів фахової майстерності згідно з кошторисом.

5. Грошовою премією нагороджуються вчителі-переможці   конкурсу-огляду навчальних кабінетів відповідно до наказу управління освіти і науки  Волинської облдержадміністрації згідно з кошторисом.

 

ІV. Порядок нагородження

 

1. Відзнаки та грошові премії учням-переможцям (вихованцям), призерам районних, обласних Всеукраїнських, міжнародних творчих заходів вручаються на    урочистому підведенні підсумків конкурсів.

2. Грошова премія завідувачам  кабінетів, які визнано кращими у   конкурсі-огляді навчальних кабінетів вручається на  щорічній серпневій конференції педагогічних працівників громади.

3. Грошова  премія педагогічним працівникам вчителям-переможцям районного та обласного етапів конкурсу «Учитель року», інших конкурсів фахової майстерності вручається на  урочистому підведенні підсумків конкурсів.

4. Грошова  премія педагогічним працівникам вчителям-переможцям Всеукраїнського етапу конкурсу «Учитель року», інших конкурсів фахової майстерності вручається на щорічній серпневій конференції педагогічних працівників громади.

5. Фінансові витрати  на  відзначення педагогічних працівників, керівників закладів освіти, учнів, вихованців  здійснюються  за  рахунок асигнувань, передбачених на освіту.

    •  
    •  
    •  

на  стимулювання талановитих учнів (вихованців)

за  результатами  конкурсів,  змагань, олімпіад, МАН, участі у інноваційних проєктах та педагогічних працівників за результатами особистої участі у конкурсах фахової майстерності, інноваційних проєктах та підготовку учнів (вихованців) до конкурсів,  змагань, олімпіад, МАН 

Олімпіади з базових дисциплін, конкурс-захист МАН

Призове місце учня

ІІІ етап  олімпіади

ІІ етап МАН

ІV етап олімпіади

ІІІ етап МАН

Диплом І ступеня

1500

2000

Диплом ІІ ступеня

1000

1500

Диплом ІІІ ступеня

500

1000

                             

 

 

                                Змагання, конкурси учнівської  творчості,

інноваційні проєкти, турніри, ініційовані МОН України

Призове місце учня (команди)

Обласний етап

Всеукраїнський етап

Міжнародний рівень

Диплом І ступеня (І місце)

500

1000

2000

Диплом ІІ ступеня(ІІ місце)

300

500

1500

Диплом ІІІ ступеня(ІІІ місце)

200

200

500

                        

 

 

Конкурс «Учитель року», «Вихователь року»,

                  «Класний керівник року»  та інші ініційовані конкурси

фахової майстерності педагогічного працівника, ініційовані МОН України

Результат

Районний етап

Обласний етап

Всеукраїнський

Переможець, диплом І ступеня (І місце) 

1000

2000

5000

Лауреат, фіналіст            

500

1000

2000

                             

 

Конкурс - огляд навчальних кабінетів

                                 

 Зразковий  кабінет  -  2000  грн.

        

 

 












 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь