A A A K K K
для людей із порушенням зору
Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Про внесення змін до Програми надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають послуги особам із обмеженими можливостями, дітям, з обмеженими можливостями, хворим, які не здатні до самоообслуговування і потребують сторонньої допомоги на

Дата: 08.02.2024 15:16
Кількість переглядів: 25

                                                                 

                                   ЦУМАНСЬКА СЕЛИЩНА РАДА

                                        ВОСЬМОГО  СКЛИКАННЯ

                                                     

                                                       Рішення

«____» ___________2023                                                                         №

Про внесення змін до Програми надання

соціальних гарантій фізичним особам,

які надають послуги особам із обмеженими

можливостями, дітям, з обмеженими

можливостями, хворим, які не здатні до

самоообслуговування і потребують

сторонньої допомоги на непрофесійній основі

    

Відповідно до пункту 22 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою забезпечення подальшого соціально-економічного і культурного розвитку Цуманської селищної ради, розглянувши рекомендації постійної комісії з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, селищна рада

                                                               ВИРІШИЛА:

 

1. Внести зміни до Програми надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають послуги особам із обмеженими можливостями, дітям, з обмеженими можливостями, хворим, які не здатні до самоообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі.

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань

фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку.

 

 

 

 

    Селищний голова                                                               Анатолій ДОРОШУК

    

 

 

             

 Додаток 1 

до рішення Цуманської селищної ради  від              .02.2024 року №    

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Програма

 

надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають

соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і

потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі

 на 2023 - 2024 роки

  

   

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт.Цумань

 2024 рік

ЗМІСТ

 

І. Паспорт програми.

ІІ. Загальні положення та визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма.

ІІІ. Мета Програми.

ІV. Завдання, заходи та шляхи виконання Програми.

V. Фінансове забезпечення Програми.

VІ. Контроль за виконанням Програми.

VІІ. Очікувані результати.

 

І. Паспорт  Програми

Ініціатор розроблення Програми

Виконавчий комітет Цуманської селищної ради

Дата, номер і назва розпорядчого документу

Постанова Кабінету Міністрів України  від 23 вересня 2020 року N 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»,  пункт  шостий  статті  13 Закону України від 17 січня 2019 року № 2671-VIII «Про соціальні послуги»,  (зі змінами та доповненнями).

Розробник Програми

Виконавчий комітет Цуманської селищної ради

Відповідальний виконавець Програми

Селищна рада

Термін виконання Програми

2023, 2024  роки

Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні Програми

Бюджет Цуманської селищної ради

Отримувачі послуг за даною програмою

Непрацюючі фізичні особи, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги

Загальний обсяг фінансових ресурсів

106,00 тис. грн.

Примітка: обсяги фінансових ресурсів можуть коригуватись.

 

 

ІІ. Загальні положення та визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Програма розроблена на виконання Закону України «Про соціальні послуги», постанов Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 №  859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі».

З кожним роком збільшується кількість людей, які потребують сторонньої допомоги. Ця необхідність пов’язана зі старінням населення, хворобами, які спричиняють інвалідність, втрату людиною працездатності та можливості до самообслуговування. Погіршується стан здоров’я та відповідно здатність до самообслуговування людей з інвалідністю та похилого віку, які проживають разом з родичами і не перебувають на обліку в відділі соціального захисту населення.

Підставою для розроблення Програми є проживання на території Цуманської  селищної ради окремих категорій населення, що мають проблеми із самообслуговуванням та потребують соціального захисту в частині надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі, зокрема це стосується осіб з інвалідністю I групи; дітей з інвалідністю; громадян похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворих, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; дітей, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітей, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації  органів,    потребують    паліативної    допомоги    відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1161.

Відповідно до Закону України «Про соціальні послуги» та пункту 4 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України, згідно з п.15 Порядку подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859, виплата компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, і покриття витрат на її доставку провадяться за рахунок коштів місцевих бюджетів.

 

ІІІ. Мета Програми

Метою Програми є створення умов щодо повернення до повноцінного життя, соціальної адаптації громадян, які перебувають у складних життєвих обставинах, не здатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги, шляхом виплати компенсації фізичним особам, які надають їм соціальні послуги на непрофесійній основі.

 

ІV. Завдання, заходи та шляхи виконання Програми

Основним завданнями Програми є соціальний захист та соціальна підтримка осіб, які потребують сторонньої допомоги.

Виконання завдання Програми буде вирішуватись шляхом реалізації заходів:

  • виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, спрямовані на підтримку життєдіяльності таких осіб;
  • попередження виникнення складних життєвих обставин, створення умов для самостійного розв’язання існуючих життєвих проблем осіб, які не здатні до самообслуговування та потребують сторонньої допомоги.

Виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги здійснюються в розмірах у відповідності з вимогами діючого законодавства. Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами). Призначення компенсації здійснюється відділом Центр надання адміністративних  послуг виконавчого комітету Цуманської  селищної ради в порядку, встановленому діючим законодавством.

Відповідно до вимог Постанови КМ України від 23.09.2020 № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

 

  1. Фінансове забезпечення Програми

Розв'язання проблеми вище описаних категорій населення потребує координації спільних дій селищної ради та відділу ЦНАП  виконавчого комітету Цуманської селищної ради.

Фінансове забезпечення Програми здійснюється в межах видатків, передбачених в бюджеті Цуманської селищної ради. Обсяг видатків на реалізацію Програми може коригуватися протягом року.

В процесі виконання Програми головний розпорядник коштів:

  • організовує систематизацію та зберігання інформації про осіб, які надають соціальні послуги, забезпечує її автоматизоване використання;
  • формує на кожну особу, яка надає соціальні послуги, персональну справу;
  • здійснює перерахування компенсаційних виплат щомісячно на розрахункові рахунки осіб, які надають соціальні послуги.

Відділ ЦНАП виконавчого комітету Цуманської селищної ради

-     організовує систематизацію та зберігання інформації про осіб, які надають соціальні послуги, забезпечує її автоматизоване використання;

  • формує на кожну особу, яка надає соціальні послуги, персональну справу;
  • призначає компенсації в порядку, встановленому діючим законодавством.

-        до 10-го числа кожного місяця формує та подає фінансовому відділу Цуманської селищної ради  потребу в коштах на фінансування компенсаційних виплат в поточному місяці за надані соціальні послуги.

  

VІ. Контроль за виконанням Програми

 Головний розпорядник коштів щомісячно аналізує стан виконання Програми та при необхідності ініціює внесення змін до неї з метою більш ефективного використання бюджетних коштів.

Контроль за виконанням Програми покладається на начальника відділу соціального захисту населення та на профільного заступника селищного голови відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

VІІ. Очікувані результати

Виконання  Програми  дасть змогу посилити соціальний захист людей, які потребують сторонньої допомоги, сприятиме покращенню умов їх проживання, врахуванню індивідуальних життєвих потреб людей, що потрапили  у  складні  життєві  обставини і потребують соціальних послуг  та  забезпеченню  безпеки  та  якості  їх  життя.

 

 

 

 

 

Додаток 1 до Програми 

 

 

 

Ресурсне забезпечення

 

 

Програми надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-

інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі  на 2023-2024  роки в тис.грн.

 

Показники витрат:

Етап виконання програми,

2023 рік

Етап виконання програми,

2024 рік

Всього

Бюджет Цуманської селищної ради

42,00

120,00

162,00

Кошти не бюджетних джерел

0,00

0,00

0,00

Разом

42,00

120,00

162,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2 до Програми  

 

Напрямки діяльності та заходи Програми надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі на 2023 -2024 роки

 

№ п/ п

Назва напрямку діяльності

(пріоритетні завдання)

Перелік заходів програми

Строк виконання заході в

Виконавці

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги

фінансування на 2023 рік, тис. грн.

Очікуваний результат

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

1.

Соціальний захист населення

Нарахування та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі згідно Постанови КМ України від

23.09.2020 року №859 «Деякі питання призначення і виплати

компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»

 

 

 

2023

Цуманська селищна рада; відділ ЦНАП

 

 

Бюджет Цуманської селищної ради

42,00

Соціальний захист людей,

які потребують сторонньої допомоги,

покращанню умов їх

проживання, задоволення індивідуальних

життєвих потреб та безпеки життя

2.

Соціальний захист населення

Нарахування та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі згідно Постанови КМ України від

23.09.2020 року №859 «Деякі питання призначення і виплати

компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі»

2024

Цуманська селищна рада; відділ ЦНАП

 

Бюджет Цуманської селищної ради

120,00

Соціальний захист людей,

які потребують сторонньої допомоги,

покращанню умов їх

проживання, задоволення індивідуальних

життєвих потреб та безпеки життя

Всього

 

 

 

162,00

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь