Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Обережно – кліщі!

Дата: 18.05.2020 11:04
Кількість переглядів: 258

Фото без описуУ весняно-літній період у людей, що виїжджають на відпочинок у «зелену зону», роботи на присадибних ділянках з’являється один маленький ворог – кліщ, дуже небезпечна комаха, яка є переносником кліщового бореліозу (або хвороби Лайма). Розпізнати цю комаху не складно, вона має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від двох до п’яти міліметрів з темною плямою на голові. Пересувається кліщ повільно, лише по кілька міліметрів за секунду, тому його не важко помітити і зняти з себе або свого одягу до того, як він встигне вибрати місце і присмоктатися. Переважно кліщ нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить повз таку рослину, зачіпає її, кліщ переповзає на одяг.

Хвороба Лайма названа за найменуванням міста в США, де вперше це захворювання було виявлено. Це – інфекційне трансмісивне захворювання, що викликається, бореліями. Воно проявляється у вигляді ураження шкіри (мігруючої еритеми), центральної нервової та опорно-рухової систем, може призвести до артриту і серйозних захворювань серця.

Як захистити себе від кліща?

При відвідуванні паркових зон, скверів, лісових масивів, територій, прилеглих до водойм –  правильно вибирайте свій одяг. Верхній одяг (відповідно до погодних умов) – куртка, сорочка – повинні бути з довгими рукавами, які щільно облягають зап’ястя. Всі гудзики повинні бути застебнутими до самого комірця. Не зайвим буде зав’язати навколо шиї хустку, яку слід заправити за комір. Дуже зручно застосовувати одяг з капюшоном, таким чином, ви захистите голову. Куртка або сорочка повинна бути заправлені в штани, які в свою чергу заправляються в шкарпетки, черевики або чоботи. Головна вимога безпеки – залишити щонайменше відкритого шкірного покриву.

Кліщ ніколи не нападає відразу. Спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин повзе, вибираючи найбільш зручне місце для укусу. Такими місцями найчастіше бувають ніжні й теплі ділянки шкіри. Враховуючи цю обставину, що швидкість пересування кліща не висока, найчастіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. При зупинці на ночівлю не забудьте про намет, який необхідно оглянути ще до сутінків.

Повернувшись додому, зніміть з себе весь одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Не забудьте оглянути та струхнути одежу за межами приміщення. Якщо разом з Вами на природі перебував і Ваш пес – його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання. Уберегти себе та свого улюбленця від кліщів можна за допомогою  репелентів (засоби, що відлякують кліщів), які є у вільному продажу в аптеках.

Важливою та необхідною частиною комплексу профілактики кліщового бореліозу є неспецифічна профілактика, спрямована на винищення кліщів-переносників в природних біотопах та індивідуальний захист людей від їх нападу та укусів. Рекомендовано використання акарицидів в період активності кліщів на обмежених територіях, оптимально, в місцях скупчення великої кількості людей – у оздоровчих закладах, заміських та дачних селищах, садівництвах, будівельних та промислових майданчиках. При цьому доцільно використовувати відносно нестійкі пестициди з періодом розпаду 1,5 – 2 міс. і з гострою акарицидною дією. Для суттєвого зниження чисельності кліщів можна апробувати цілий ряд пестицидів, що виробляються промисловістю багатьох країн, з груп піретроїдів, фосфорорганіки або карбаматів, які є дозволеними до застосування на території України та пройшли відповідну реєстрацію.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь