Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Устилузькі ясени – символ свободи

Дата: 21.06.2019 10:04
Кількість переглядів: 401

Фото без описуБіля входу до Устилузького лісництва росте два ясени. Обидва посаджені у далекому 1861 році на честь скасування кріпосного права у Російській імперії.

 

Старожили кажуть, що ясени висадили по обидва боки дороги аж до Західного Бугу чи й за нього, а лишилося завдяки лісівникам тільки два старожили. З іншого боку, судячи з вигляду, явори – сини чи й онуки «розкріпачених».

– А який об’єм цих велетнів? – поцікавилися журналісти під час останнього прес-туру до цього лісництва.

На це лісничий Микола Єдинак дістав рулетку і разом зі своїм помічником Андрієм Ковальчуком став заміряти груди старожила. Триметрової рулетки не стачило. Мусили лісівники робити засічки. Все ж обхват ясена виміряли – 4 метри 20 сантиметрів. У діаметрі дерево сягає 1 метр 43 сантиметри. Та угорі, на висоті 2-3 метрів, і діаметр, і обхват – в рази більші.

– Це чи не єдині уцілілі дерева пам’ятної алеї на честь скасування кріпацтва, – каже Микола Дмитрович. – Подія історична і надзвичайної ваги. І добре, що при вході до нашого лісництва залишилися вартові свободи. 

Зараз, як і понад 150 років тому, українці виборюють волю для нащадків від російського поневолення. Йде кривава, хоч і неоголошена Росією, війна супроти українців і Європи. У боях з російськими найманцями на Сході України загинуло 15 працівників лісової галузі, один із них – Анатолій Федчишин – працював у ДП «Любомльське ЛГ». Загалом в антитерористичній операції (ООС) брало участь 882 працівники лісогалузі, у тому числі і з Волині, 134 продовжують служити і боронити незалежність України. Чимало лісівників свого часу пройшли й через горнило афганської війни, були вони і серед тих, хто ліквідовував Чорнобильську катастрофу. Тому ці ясени свободи – такий же актуальний символ любові до України, хоч і з’явився він тут завдяки українцям та полякам понад півтора століття тому.

 

Сергій ЦЮРИЦЬ,

Володимир ПРИХОДЬКО.

Фото Світлани ДУМСЬКОЇ.

http://volga.lutsk.ua/view/26498/1/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь