Цуманська громада
Волинська область, Луцький район

Устилузькі ясени – символ свободи

Дата: 21.06.2019 10:04
Кількість переглядів: 417

Фото без описуБіля входу до Устилузького лісництва росте два ясени. Обидва посаджені у далекому 1861 році на честь скасування кріпосного права у Російській імперії.

 

Старожили кажуть, що ясени висадили по обидва боки дороги аж до Західного Бугу чи й за нього, а лишилося завдяки лісівникам тільки два старожили. З іншого боку, судячи з вигляду, явори – сини чи й онуки «розкріпачених».

– А який об’єм цих велетнів? – поцікавилися журналісти під час останнього прес-туру до цього лісництва.

На це лісничий Микола Єдинак дістав рулетку і разом зі своїм помічником Андрієм Ковальчуком став заміряти груди старожила. Триметрової рулетки не стачило. Мусили лісівники робити засічки. Все ж обхват ясена виміряли – 4 метри 20 сантиметрів. У діаметрі дерево сягає 1 метр 43 сантиметри. Та угорі, на висоті 2-3 метрів, і діаметр, і обхват – в рази більші.

– Це чи не єдині уцілілі дерева пам’ятної алеї на честь скасування кріпацтва, – каже Микола Дмитрович. – Подія історична і надзвичайної ваги. І добре, що при вході до нашого лісництва залишилися вартові свободи. 

Зараз, як і понад 150 років тому, українці виборюють волю для нащадків від російського поневолення. Йде кривава, хоч і неоголошена Росією, війна супроти українців і Європи. У боях з російськими найманцями на Сході України загинуло 15 працівників лісової галузі, один із них – Анатолій Федчишин – працював у ДП «Любомльське ЛГ». Загалом в антитерористичній операції (ООС) брало участь 882 працівники лісогалузі, у тому числі і з Волині, 134 продовжують служити і боронити незалежність України. Чимало лісівників свого часу пройшли й через горнило афганської війни, були вони і серед тих, хто ліквідовував Чорнобильську катастрофу. Тому ці ясени свободи – такий же актуальний символ любові до України, хоч і з’явився він тут завдяки українцям та полякам понад півтора століття тому.

 

Сергій ЦЮРИЦЬ,

Володимир ПРИХОДЬКО.

Фото Світлани ДУМСЬКОЇ.

http://volga.lutsk.ua/view/26498/1/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь